вівторок, 17 січня 2012 р.

Соколовський Марко Данилович (Марек Конрад)

Соколовський Марко Данилович
Марко Данилович Соколовський (рос. Марк Данилович Соколовский, польськ. Marek Konrad Sokołowski) — російський класичний гітарист-віртуоз і композитор польського походження.
Марко Соколовський народився 13 (25) квітня 1818 року на Надроссі в Погребищі (за іншими даними у с. Спичинці Погребищенського району), яке на той час було у складі Київської губернії Бердичівського повіту, у знатній польській родині. З шестирічного віку хлопчик не розлучається з маленькою гітарою, яку знайшов на горищі батьківського дому, однак батьки з раннього дитинства сприяли навчанню сина гри на скрипці та віолончелі, вважаючи, що таке синове захоплення компрометує знатний рід. Однак, почувши звучання шестиструнної гітари, коли у Погребище завітала заїжджа група циган, майбутній музикант всупереч волі батьків придбав цей інструмент. Через конфлікт із батьками Марко Данилович залишив домівку і приєднався до групи мандрівних циган, від яких брав перші уроки гри на гітарі. Переїхавши до Бердичева, Соколовський самостійно навчався виконавської майстерності за допомогою друкованих шкіл М. Джуліані, Л. Леньяні, К. Мерца та інших авторів.
26 травня 1841 року Марко Соколовський дебютує у Житомирі з концертом мі-мінор Ф. Каруллі, того ж року він дає свій перший концерт у Москві, який мав великий успіх, зміцнивши віру артиста у правильність свого вибору, свій талант.
З кожним роком збільшується популярність гітариста у Москві. 8 березня 1857 р. Соколовський виступив з концертом у найбільшій залі Москви - у залі Благородного зібрання (нині Колонна зала Будинку Союзів). Газета «Московские ведомости» (21.03.1857) писала, що концерт Соколовського відвідало більше тисячі чоловік. Про успіх гітариста писалося й в інших російських газетах.
У 1858 році розпочалась гастрольна діяльність М. Соколовського за кордоном. Публіка Відня, одного з найбільших центрів музичної культури Європи, із захопленням сприймала гру музиканта, ще жодний гітарист не був удостоєний такого теплого прийому. Іноземна преса писала про його концерти, як про диво. Відомий німецький критик Е. Етінгер називав Соколовського "Байроном гітари", вважаючи, що його гра "вселить життя навіть у камінь". У своєму листі до матері Марко Соколовський писав, що тепер він вже зобов'язаний бути першим у Європі.
Після Відня М. Соколовський виступає у Варшаві, Вільно, Ковно (тепер Вільнюс і Каунас), Мінську та інших містах Литви і Білорусі. Після одного з концертів гітариста у Мінську А. Контський, відомий у той час польський скрипаль, учень Паганіні, подарував йому свою фотографію з таким написом: "Знаменитому артистові Марку Соколовському на знак нашого захоплення і любові. Аполлінарій Контський, Мінськ, 2/14 жовтня 1858 року!".
Тріумфальні виступи М. Соколовського у Вісбадені, Парижі, Лондоні, Берліні, Брюсселі, Дрездені, Мілані, Кракові, Варшаві в 1863-1868 роках принесли йому славу одного з видатних майстрів гри на гітарі.
Прославленим музикантом повернувся Марко Соколовський до Росії. 25 січня 1869 року відбувся його концерт у Москві у переповненій залі Великого театру. Композитор Олександр Іванович Дюбюк говорив: "Ви б послухали, як він виконував Шопена, ви б подумали, що Шопен писав виключно для гітари".
Виступи М. Соколовського тривали до 1877 року, але були нечастими у зв'язку з хворобою артиста. Прощальний публічний концерт майстра відбувся у Петербурзі у 1877 р. в залі Придворної співочої капели. Паралельно з виконавською діяльністю М.Д. Соколовський вів переговори про відкриття класу гітари у Московській консерваторії. Останні роки життя Марко Данилович Соколовський провів у Вільно, де помер 25 грудня 1883.

Популярні публікації