пʼятницю, 20 січня 2012 р.

Юзеф Турчинський

Юзеф Турчинський (рос. Юзеф Турчинский, польськ. Józef Turczyński) — польський піаніст, педагог, музикознавець, популяризатор гри на фортепіано.
Народився Юзеф Турчинський 2 лютого 1884 року в Житомирі. Першим його учителем був батько. Під час навчання у Житомирській гімназії навчався в одному класі з видатним істориком і політологом Вацлавом Липинським. Тоді він також потоваришував із майбутнім композитором Михайлом Скорульським. Навчався у Санкт-Петербурзі у Анни Миколаївни Єсипової, там же вивчав юриспруденцію в університеті. У 1907-1908 рр. удосконалював свою майстерність у Відні під керівництвом Феруччо Бузоні. У 1911 році посів перше місце у змаганнях із гри на піаніно, що відбулися у Санкт-Петербурзі. З 1912 року давав концерти у Росії та Європі, у тому числі як популяризатор польської музики, виконуючи твори Фридерика Шопена, Ігнація Яна Падаревського, Юліуша Зарембського, Кароля Шимановського та інших. У 1914 році Турчинський виконав фортепіанний квінтет g-moll Ю. Зарембського, а 1931 року видав його у Польщі. У 1915-1919 рр. - професор Київської консерваторії, потім переїхав до Варшави, де викладав у Варшавській державній консерваторії. Проявив себе як видатний педагог: серед учнів Турчинського - Вітольд Мальцужинський, Хенрік Штомпка, Галина-Черни Стефанська, Мойсей Вайнберг, Макс Фішман та інші. На початку Другої світової війни опинився у Швейцарії, звідки до Польщі не повернувся. Жив також у Бразилії.
Після закінчення війни Турчинський здійснив ряд гастролей, в тому числі до США. Разом з Ігнацієм Падаревським і Людвіком Бронарським працював над підготовкою Повного зібрання творів Шопена. Після смерті Падаревського у 1941 році, Турчинський і Бронарський продовжили справу. Збірка вийшла у 1949 році в 27 томах.
Помер Юзеф Турчинський 27 грудня 1953 року в Лозанні.

Популярні публікації