пʼятницю, 11 січня 2013 р.

Громачевський Семен Григорович

Семен Григорович Громачевський (русск. Семён Григорьевич Громачевский) — юрист, судовий діяч, адвокат, нумізмат, дійсний статський радник. Автор низки книг із судочинства.
Народився Семен Григорович Громачевський 27 квітня 1852 року в родині священика у місті Полонне Новоград-Волинського повіту Волинської губернії (тепер місто Полонне Хмельницької області). Закінчив Ніжинський Юридичний ліцей князя Безбородко (зараз - Ніжинський державний університет імені Миколи Васильовича Гоголя). У 1875 році розпочав службу судовим слідчим Волинської об'єднаної палати кримінального і цивільного судів. Потім служив судовим слідчим Новоград-Волинського та Володимир-Волинського повітів (1884–1890), членом окружного суду (1890–1896), почесним мировим суддею, житомирським нотаріусом. У 1911 році звільнився зі служби з чином дійсного статського радника.
Ще за життя Семен Григорович Громачевський був відомий у Російській імперії як видатний юрист і судовий діяч, автор низки книг із судочинства, виданих у Санкт-Петербурзі. У 1892 році була видана його книга "Ограничительные законы по землевладению в Западном крае, с историческим обзором их, законодательными мотивами и разъяснениями". Друге видання книги вийшло в 1904 році. У 1896 і 1905 роках Громачевський видав практичний посібник про ведення безспірних справ "Охранительное судопроизводство". У 1897 році видається складений Громачевскім звід законів "Учреждение судебных установлений…" та "Сборник узаконений, относящихся до преобразования суда в Сибири". У 1909 році у співавторстві з Олександром Карловичем Гаугером, іншим відомим у ті часи юристом, видав багатотомну працю "Законы гражданские".
Також Семен Громачевський був пристрасним нумізматом. Найцінніший довідковий матеріал з XVIII до початку XX століття для нумізматів представлений у його книзі "Библиографический указатель литературы по русской нумизматике", виданої в житомирській Паровій друкарні і літографії М. Бродовича в 1904 році тиражем у 500 екземплярів.
За віддану службу Семен Григорович був нагороджений срібною медаллю в пам'ять царювання Імператора Олександра III.
Помер Семен Григорович Громачевський у Житомирі 8 грудня 1913 року від склерозу, похований на Вільському (Російському) кладовищі. До наших часів у Житомирі добре зберігся будинок Громачевського.

Популярні публікації