суботу, 21 листопада 2015 р.

Ольга Михайлівна Лепкова-Ястремська (Іванчук)

Лепкова-Ястремська Ольга Михайлівна
Ольга Михайлівна Лепкова-Ястремська
Ольга Михайлівна Лепкова-Ястремська (Ольга Лепка, Ольга Лепкова, Ольга Ястремська, дівоче прізвище – Іванчук; 30.03.1906–13.10.2002) — українська оперна і камерна співачка (мецо-сопрано).
Народилася Ольга Михайлівна Іванчук 30 березня 1906 року в селі Мразниця (тепер – частина м. Борислав), мала трьох сестер і чотирьох братів. Початкову музичну освіту Ольга Іванчук здобула, навчаючись приватно, потім навчалася в Краківській консерваторії, де вивчала гру на фортепіано.
23 листопада 1926 року, в рідній Мразниці, Ольга повінчалася з Андрієм Лепким — випускником Краківської академії мистецтв, професором Дрогобицької української гімназії.
У 1930 році Ольга Лепкова вступила до Львівського вищого музичного інституту ім. М. Лисенка, де навчалася в класі Лідії Улуханової. А з 1932 року вона брала уроки вокалу в Адама Дідура, який після вісімнадцятирічного перебування в Нью-Йорку, де співав у Метрополітен-опера, повернувся до Львова й працював у польській консерваторії ім.К.Шимановського. Влітку 1935 року Ольга Михайлівна Лепкова закінчила інститут.
19 грудня 1935 року на сцені театру Львівської опери відбулася ювілейна тисячна вистава опери «Запорожці за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського, у якій Ольга Лепкова вдало дебютувала, виконавши партію Оксани. До цього виступу її підготувала Марія Сокіл, у якої Ольга навчалася вокалу протягом двох останніх років.
Після дебюту в опері Ольга Лепкова співала на Львівському радіо, входила до складу оперного ансамблю Антона Рудницького, з яким гастролювала всією Галичиною. А восени 1936 року в залі Музичного товариства у Львові Ольга Михайлівна вперше виступила як концертно-камерна співачка. Після цієї прем’єри вона виїхала до Відня, де взяла участь у Міжнародному конкурсі співаків і здобула там перемогу. Потім ще два роки вона навчалася оперного співу у Віденській консерваторії (клас професора Мюллера) і виступала з концертами в Австрії та Німеччині. Ользі пророкували кар’єру солістки Віденської опери і вона вже мала підписати контракт, але за одну мить обставини змінилися. Якось на одному із концертів її почув посол Канади в Австрії й запропонував здійснити концертне турне Канадою. Ольга Михайлівна Лепкова давно мріяла виступати перед українцями Канади, особливо тоді, коли там концертували Михайло Голинський і Марія Сокіл. Тому вона погодилася на пропозицію посла. До Нью-Йорка Ольга Лепкова прибула у лютому 1939 року, а свій перший концерт у Торонто дала 25 березня; це відбулося в залі Аудиторії православної громади на вул. 404 Батурст Стріт. Загалом, співачка тоді здійснила 20 концертів у Канаді, почавши в Торонто й закінчивши в Едмонтоні, а потім виїхала до США.
3 грудня 1939 року Ольга Лепкова розпочала гастрольне турне Сполученими Штатами Америки, виступивши з концертом в аудиторії Арт Мюзеум Детройта. Наступним був концерт в місті Філадельфія у Франклін-аудиторії, який відбувся 24 березня 1940 року. Далі вона відвідала з концертами Піттсбург та Сірак'юс.
Навесні 1943 року Антін Рудницький здійснив у Нью-Йорку постановку опери «Катерина» Миколи Аркаса. До участі в цій акції було запрошено й Ольгу Лепкову. Вона співала партію Матері, а її вчителька Марія Сокіл – партію Катерини. Однак, здійснивши декілька виступів містами США, співачка повернулася на концертну естраду й розпочала підготовку нової програми для виступу в Таун Холлі у Нью-Йорку. Цей концерт відбувся 16 січня 1944 року. 10 лютого 1945 року співачка вдруге виступила в цьому найзнаменитішому на той час концертному залі. 4-6 червня 1946 року Ольга Лепкова дала концерт для делегатів Другого конгресу українців Канади. Вона тоді виступала разом із молодою й талановитою скрипачкою Донною Гресько.
5 квітня 1949 року співачка втретє виступила у Таун Холлі.
Дуже довго Ольга Михайлівна Лепкова не мала жодної інформації про свого чоловіка та близьких, які залишилися в рідному краї; і лише у 1949 році вона дізналася, що її чоловік зник безвісти. Того ж року співачка вийшла заміж за відомого архітектора Маркіяна Ястремського, автора понад 30 проектів українських церков у США й Канаді. Після цього Ольга Лепкова-Ястремська лише зрідка виходила на сцену. Один із останніх її виступів відбувся 7 липня 1953 року в «Союзівці», де вона виступала разом із Марією Полиняк-Лисогір та Левом Рейнаровичем.
Покинувши сцену, Ольга Михайлівна Лепкова-Ястремська зайнялася підготовкою і випуском своїх грамплатівок, які вперше з’явилися у 1966 році. Для того, щоб виступати на сцені, їй вже бракувало сил. Талановита співачка ще в молоді роки неодноразово заявляла: «Камерний спів — важкий для виконання, бо в опері є оркестр, хор, режисура, декорації, костюми, і часом вокал стає не дуже добрим, але публіку це влаштовує. У камерному виконанні співак іде на сцену лише з акомпаніатором, тож, якщо він – співак поганий, то в публіки це викликає невдоволення, а то й огиду. Якщо ти не є добрим співаком, то склади свої руки з відчаєм».
Протягом багатьох років Ольга Лепкова-Ястремська була членом організації Міжнародного Червоного Хреста, брала участь у деяких українсько-американських допомогових організаціях і разом із чоловіком займалася благодійництвом, жертвуючи чималі суми з власних коштів.
Померла Ольга Михайлівна Лепкова-Ястремська 13 жовтня 2002 року. Дітей у неї не було. Її прах поховали поряд із чоловіком на цвинтарі Святого Духа м.Гемптонбурга (штат Нью-Йорк).

Популярні публікації