четвер, 17 грудня 2015 р.

Афрікантов Олександр Володимирович

Афрікантов Олександр Володимирович
Афрікантов Олександр Володимирович
Олександр Володимирович Афрікантов (іноді Олександр Володимирович Африкантов, рос. Александр Владимирович Африкантов; 1871 – 4 лютого 1909) — гірничий інженер, депутат Державної думи I скликання від Олонецької губернії.
Народився Олександр Володимирович Афрікантов у родині офіцера в Катеринославі (тепер – Дніпропетровськ). Закінчив кадетський корпус, Павлівське військове училище, прослухав курс Миколаївської Академії Генерального штабу.
Після виходу у відставку з військової служби, Олександр Афрікантов закінчив Катеринославське вище гірниче училище. Отримавши цивільну спеціальність гірського інженера-металурга, працював завідувачем механічним цехом на Олександрівському гарматному заводі Олонецького гірничого округу в Петрозаводську. Був організатором групи Конституційно-демократичної партії в Петрозаводську в 1905 році.
28 березня 1906 Олександр Володимирович Афрікантов був обраний до Державної думи I скликання від загального складу вибірників Олонецького губернського виборчого зібрання (міська курія). У Думу пройшов за жеребом через рівність голосів з двома іншими кандидатами. Входив до Конституційно-демократичної фракції. Афрікантов також підписав запит М. М. Ковалевського міністру внутрішніх справ і військовому міністру про напад козаків кількох станиць на інгушський аул Яндирка (нині село Яндаре, Республіка Інгушетія) на основі телеграми від уповноважених інгушського народу.
Помер Олександр Володимирович Афрікантов 4 лютого 1909 року в Петрозаводську.

Популярні публікації