вівторок, 22 грудня 2015 р.

Олександр Берлізов

Олександр Берлізов (1952 – 1972) — радянський серійний вбивця, маніяк, який діяв у Дніпропетровську в період з 1969 по 1972 рр.
Берлізов нападав тільки у вечірній і нічний час. Він нападав на жінок, душив їх, а потім, коли вони втрачали свідомість, ґвалтував (але не вбивав). Олександр Берлізов вбивав своїх жертв тоді, коли вони приходили до тями під час зґвалтування і бачили його. Слідів маніяк не залишав, тому збивав з пантелику кращих слідчих міста. Були вжиті безпрецедентні заходи, у місто викликали 3000 співробітників міліції. Вони прочесали всі підозрілі місця, де міг ховатися маніяк, у тому числі горища, підвали та дачі. Маніяк Олександр Берлізов, відчуваючи засідку, перестав скоювати злочини. Як тільки підкріплення пішло з міста, в ту ж ніч маніяк зґвалтував нову жертву.
У місті почалася паніка, жінки боялися виходити на вулицю ввечері. У справу навіть хотів втрутитися заступник міністра внутрішніх справ УРСР Володимир Бондаренко, однак пізніше вирішив не заважати міліції. І незабаром співробітникам міліції пощастило. У них з'явилася свідок, яка прикинулася мертвою під час зґвалтування. Вона запам'ятала маніяка і намалювала його портрет, оскільки була художницею. Однак портрет не допоміг, а скласти фоторобот вона не змогла, але сказала що впізнає ґвалтівника, якщо побачить. Заступник начальника УВС Дніпропетровська Анатолій Токар місяць ходив зі свідком по різних громадських місцях, щоб вона впізнала злочинця у натовпі. І свідок впізнала Берлізова у трамваї. Той на ходу вистрибнув з трамвая, але Токар запам'ятав його і склав фоторобот.
Незабаром було з'ясовано що на фотороботі зображений звільнений секретар заводської комсомольської організації, що працює на правах райкому. Олександр Берлізов брав участь у загоні який допомагав міліції ловити його ж самого. Він був у курсі всіх міліцейських планів. Це шокувало багатьох. Слідчий у справі Берлізова, Іван Гладуш пізніше розповідатиме: "Прокурор санкцію на арешт Берлізова дати категорично відмовився. Сказав, що «Південмаш» — суто секретний об'єкт, там працюють перевірені люди, і Берлізов не може бути злочинцем. Що нам залишалося робити? Я наказав встановити за підозрюваним спостереження."
У кімнаті, яку знімав Берлізов, було проведено обшук. Там були виявлені речі, які він забрав у однієї з жертв. Він завжди брав який-небудь трофей від своїх жертв. Пізніше саме вони і будуть речовими доказами проти нього. Берлізов був заарештований. Він був визнаний осудним, хоч і статевим психопатом. За вироком суду, за скоєні 9 вбивств і 42 зґвалтування Олександр Берлізов був розстріляний у 1972 році. Похований на місцевому цвинтарі під табличкою "Невідомий".

Популярні публікації