суботу, 9 січня 2016 р.

Кулик Костянтин Олексійович

Кулик Костянтин Олексійович
Костянтин Олексійович Кулик (іноді Костянтин Миколайович Кулік; 1917 – 30.06.1944) — командир взводу 5-ї стрілецької роти 1065-го стрілецького полку 272-ї стрілецької дивізії 7-ї армії Карельського фронту, молодший лейтенант.
Народився у 1917 році в місті Луганськ Луганської області України. Працював слюсарем на Ворошиловградському паровозобудівному заводі.
У Військово-Морський Флот призваний у 1938 році. Ворошиловградським міськвійськоматом Ворошиловградської області Української РСР. У 1940 році закінчив військово-морську школу. Був учасником Другої світової війни з 1941 року.
21 червня 1944 Костянтин Кулик зі взводом форсував річку Свір у місті Лодейне Поле Ленінградської області, забезпечив переправу підрозділів полку. На одній з ділянок переправи через Свір, західніше Лодейного Поля, де зосереджувалися частини 272-ї стрілецької дивізії для форсування річки, противник відкрив по них масований вогонь у той момент, коли вони почали спускати на воду засоби переправи. Одна міна розірвалася в розташуванні взводу молодшого лейтенанта Костянтина Кулика. Чотири бійці були важко поранені. Серйозне поранення отримав і командир взводу. Санітари запропонували йому відправитися разом з іншими пораненими на медичний пункт. Але це означало залишити взвод без командира у найвідповідальніший момент. Тому Костянтин Кулик відмовився від пропозиції: "Поки не виконаю завдання, з поля бою не піду!". Слідом за взводом молодшого лейтенанта Костянтина Кулика переправилася на північний берег Свірі вся 5-а стрілецька рота, потім весь батальйон. Під час переправи противник відкрив сильний вогонь по човнах з десантом. При наближенні до берега додався вогонь зі стрілецької зброї та кулеметів. Рани, отримані в бою при переправі, виявилися смертельними і 30 червня 1944 Костянтин Олексійович Кулик помер у госпіталі.
Указом Президії Верховної Ради СРСР від 21 липня 1944 року за зразкове виконання бойових завдань командування та проявлені при цьому мужність і героїзм молодшому лейтенанту Кулику Костянтину Олексійовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу посмертно.

Популярні публікації