суботу, 9 січня 2016 р.

Курлат Йосип Борисович

Курлат Йосип Борисович
Йосип Борисович Курлат (іноді Йосиф Борисович Курлат; 17.10.1927 Луганськ – 30.04.2000, Сєвєродонецьк) — дитячий поет, прозаїк, перекладач; засновник Всеукраїнського фестивалю дитячої поезії.
Народився Йосип Борисович Курлат 17 жовтня 1927 року в Луганську. Наприкінці 1943 року добровільно вступив до лав Радянської армії. У званні гвардії молодшого лейтенанта командував взводом. Війну закінчив у Празі. Після демобілізації працював учнем слюсаря на Луганському паровозобудівному заводі, бетонщиком на будівництві Каховської ГЕС, вчителем англійської мови, в редакціях газет Запоріжжя, Донецька, Києва, редактором донецької студії телебачення. Закінчив літературний інститут імені Горького при Спілці письменників СРСР. Його однокурсниками були Белла Ахмадуліна та Юнна Моріц.
Перший свій вірш Йосип Курлат надрукував у 1950 році в газеті «Луганська правда». Йосип Борисович Курлат — автор більше п'ятдесяти поетичних збірок. Перша збірка віршів («Народження пісні») вийшла в Києві у 1956 році. Потім вийщли «Машенька-ромашенька», «Кленові листки», «Щоб любов не загинула», «Кам'яний доктор», «Зоряний хлопчик», «Золота рибка», «Вечірня розмова», «Пісня доброго ранку», «Витоки ніжності» та інші збірки віршів, адресовані як дорослому читачеві, так і дітям. Перу Йосипа Курлата належать романи «Стратити не можна помилувати» і «Березова паличка», повісті «Шість провокацій», «Вітькіни канікули», «Країна Лаедія» і «Все живе на землі». Повісті, романи та поетичні збірки Йосипа Курлата видавалися в Києві, Москві, Ленінграді, Донецьку, Махачкалі, Іжевську, Краснодарі; в Монголії, Угорщині, Болгарії, Чехословаччині. У 1965 році Йосип Борисович Курлат переїхав жити до міста Сєвєродонецьк Луганської області.
Йосип Курлат переклав більше десяти книг з української, удмуртської, грецької, аварської та інших мов. Був членом національної Спілки письменників України. Лауреат премії імені «Молодої гвардії».
Помер Йосип Борисович Курлат 30 квітня 2000 року в Сєвєродонецьку.
Тридцять п'ять років своєї активної діяльності Й. Б. Курлат присвятив саме місту Сєвєродонецьку. Саме тут починався справжній зліт його поетичної діяльності. Великими тиражами виходили збірки дитячої поезії, які зробили автора відомим і популярним далеко за межами Сєвєродонецька. Йосип Борисович створив студію дитячої літературної творчості «Джерельце», клуб молодого літератора «Ровесник», який пізніше отримав назву «Обрій» і став літоб'єднанням. Видавничий Дім «Надія України», дитячі газети «Калейдоскоп», «Дударик», «Світанок», «Сонечко» — це теж плоди енергії, ініціативи Йосипа Курлата. Значною подією в культурному житті міста Сєвєродонецька було видання літературно-художнього альманаху «Мрія», головним редактором якого був саме Йосип Борисович Курлат.
Окремо хочеться сказати про студії дитячої літературної творчості «Джерельце». З часом вона переросла у всеукраїнський фестиваль дитячої поезії з однойменною назвою. Конкурс дитячої поезії «Джерельце» був дітищем Йосипа Борисовича Курлата. Він відчував величезну радість від того, що юні поети читають свої вірші зі сцени, спілкуються з метрами, бачать свої вірші надрукованими у щорічних збірниках «Джерельця», що міцніє і набирає силу їх талант. Він шукав і знаходив юні обдарування. Шукав і знаходив меценатів, завдяки яким видавалися книжечки дитячих віршів. І тепер щоосені, під час проведення фестивалю, Сєвєродонецьк на кілька днів перетворюється на літературну мекку молодих поетів з усіх куточків України.
Оцінюючи той внесок, який був зроблений Йосипом Курлатом у розвиток культури Сєвєродонецька, в 2009 році ім'я Йосипа Борисовича Курлата було присвоєно Сєвєродонецькій міській бібліотеці для юнацтва.

Популярні публікації