середу, 21 грудня 2011 р.

Шодуар Іван Максиміліанович

Іван Максиміліанович Шодуар (1858–1919) — барон, поміщик Волинської губернії, художник, відомий житомирський меценат, голова дійсного Російського товариства захисту тварин. Був останнім з роду баронів Шодуарів, які отримали цей титул від баварського короля Максиміліана-Йосифа. Син Максиміліана Шодуара та онук Станіслава Шодуара.
На кошти мецената існували наукові, культурні, спортивні, релігійні установи. Барон Іван Максиміліанович де Шодуар в XIX ст. заснував Шодуарівський парк у Житомирі (тепер парк культури та відпочинку імені Ю. Гагаріна) і в своєму заповіті подарував його місту. У 1903 році побудував у Житомирі чотириповерховий палац. Після смерті барона в ньому розмістили краєзнавчий музей. Під час Другої світової війни палац був зруйнований. З родового містечка Івниця (нині село Андрушівського району Житомирської області) Іван Максиміліанович перевіз до свого маєтку в Житомирі сімейну бібліотеку з 30 тисяч томів, картинну галерею і нумізматичну колекцію свого діда Станіслава Івановича Шодуара.
Помер Іван Максиміліанович де Шодуар 5 травня 1919 року в лікарні Червоного Хреста, похований на Лютеранському кладовищі в Житомирі. Неприємний випадок стався після смерті мецената. 19 серпня 1919 року на станції Славута раптово помер командир Таращанського полку дивізії Щорса Василь Назарович Боженко (за деякими джерелами був отруєний петлюрівцями). Командира такого рангу слід було ховати з почестями, а для похорону потрібна була труна. Хтось із місцевих мешканців доповів, що на Лютеранському кладовищі нещодавно поховали барона де Шодуара у дорогій унікальній труні. Червоноармійцям, мабуть, було все одно, що руйнувати — "весь світ насилля" чи могилу барона-мецената. Вони витягли із сімейного склепу труну з тілом Івана Максиміліановича, вийняли його звідти і кинули назад. А на його місце поклали тіло Боженка, якого поховали в центрі міста біля пам'ятника О.С. Пушкіну на Старому бульварі. Однак, через кілька днів петлюрівці витіснили "червоних" із Житомира, а труну з тілом Боженка витягли і вивезли в невідомому напрямку, відплативши "червоним" тією ж монетою. Труну Шодуара повернули на місце.

Популярні публікації