середу, 18 січня 2012 р.

Страшинський Леонард Вільгельмович

Леонард Вільгельмович Страшинський — український живописець, художник польського походження, майстер портрета і жанрової картини.
Народився Леонард Страшинський 13 січня 1828 року в с. Токарівці Київської губернії. З раннього віку полюбив малювання і після закінчення курсу у Київській гімназії вільним слухачем навчався в Імператорській академії мистецтв, де вивчав живопис під керівництвом професора Олексія Тарасовича Маркова. Навчаючись в академії, у 1850 р. Леонард Вільгельмович отримав малу срібну медаль за "Зображення короля Ліра", а у 1854 р. - золоту медаль, яка призначалася для тих, хто відзначився в експресії за представлену картину "Смерть Річчіо". У 1855 році Леонард Страшинський закінчив академічний курс із великою золотою медаллю, яку отримав за картину "Валленштейн, герцог Фрідландский, який винищував протестантів і знищив дрібних феодальних володарів, вступає переможцем у напівзруйнований замок одного з володарів протестантських, зі своїми солдатами". Наступного року Страшинський був направлений за казенний рахунок за кордон на шість років для вдосконалення майстерності у живописі.
У 1862 році Леонард Страшинський був визнаний академіком. Найвідоміші роботи митця: "Король лір", "Українка", "Художник у майстерні", "Художник на балу", "Портрет Іохима Лелевеля" (полотно зберігається у картинній галереї Житомирського обласного краєзнавчого музею), а також альбом із краєвидами Житомира та його околиць. У музеї академії мистецтв зберігаються такі картини: "Кардинал Мазаріні" і "Кардинал Рішельє".
Останні роки життя Леонард Вільгельмович Страшинський прожив у Житомирі, де і помер 23 січня 1879 року. Похований на Польському кладовищі.

Популярні публікації