середу, 11 листопада 2015 р.

Алессандро Морескі

Алессандро Морескі
Алессандро Морескі
Алессандро Морескі (італ. Alessandro Moreschi) — один із останніх співаків-кастратів і єдиний співак-кастрат, чий голос записаний на фонограф.

Дитинство та юнацькі роки Алессандро Морескі

Алессандро Морескіі народився 11 листопада 1858 в місті Монте-Компатрі в католицькій родині. Він народився з вродженою паховою грижею, через що була серйозна загроза його життю. Щоб врятувати життя майбутнього співака, Алессандро довелося каструвати. У середині XIX століття операції з видалення гриж не проводилися, і кастрація тоді була єдиним способом позбутися від недуги. У 1870 році кастрація хлопчиків з метою виховати з них вокалістів була офіційно заборонена, а багатьох вчителів, які навчали кастратів, не було серед живих. Незважаючи на це, у 1871 році Алессандро Морескі розпочав навчання в Scuola Di San Salvatore у місті Лауро.

Кар'єра Алессандро Морескі

У 1883 році Алессандро Морескі вступив до Сикстинську Капелу, в якій прослужив 30 років. У 1902 році його голос був записаний на фонограф, завдяки чому в історії зберігся один із прикладів голосу кастрата-співака. Коли папа Пій X заборонив виконувати будь-яку музику крім релігійної в церквах, безліч співаків були звільнені з хору, але для Алессандро Морескі зробили виняток. Він став солістом і диригентом хору Сикстинської Капели. Після нього залишилися звіти про концерти, пара біографій, одна автобіографія, трактат про спів і вісімнадцять записів, які Морескі здійснив за участю американських піонерів звуку, які працювали на компанію «Грамофон».
Помер Алессандро Морескі 22 квітня 1922 року в Римі.

Критика та згадки в літературі

Коли були зроблені записи співу, Алессандро Морескі на той час було було 44 роки, і деякі критики відзначали «старіння» його голосу. Інші говорили, що він співав у «інтонації плачу». А деякі взагалі вважали, що він ніколи не був особливо цікавим співаком.
Але, попри критику, Алессандро Морескі прославився на весь світ та залишив свій відбиток у світі музики. Французький учений Люк Лерют навіть написав роман «Четверта нота», використовуючи записи з воскових циліндрів самого Алессандро Морескі, де співак розповідає про своє дитинство, юнацтво і нелегке життя кастрата.

Запис голосу Алессандро Морескі

Як вже згадувалось вище, голос Алессандро Морескі записаний на фонограф, тому зараз є унікальна можливість почути спів останнього співака-кастрата.

Популярні публікації