понеділок, 23 квітня 2012 р.

Шодуари

Шодуари (фр. Chaudoir) — російський баронський рід. Відомі представники роду: Ян Йозеф Шодуар, Станіслав Шодуар, Максиміліан Шодуар, Іван Шодуар.
Рід бере початок від Яна Йозефа Шодуара, який переселився з Польщі до Баварського королівства. Він отримав баронський титул від баварського короля Максиміліана-Йосифа у 1814 році. Іоанну-Йосифу і його синові Станіславу (відомий нумізмат) даровані права громадянства і дворянства у Царстві Польському Найвищими Постановами Державця Імператора і Царя Олександра I, першому 17 (29) Листопада 1819 року, а останньому 10 (22) лютого 1820 року.
Рід шодуарів записаний у V розділ книги родоводу Волинської губернії.

Герб

Герб роду Шудуарів
На щиті німецькому, під баронською короною, в блакитному полі, знизу два золоті пояси, на верхньому з них вороний кінь, що скаче праворуч. Над короною два шоломи з золотими ґратами, увінчані золотими коронами дворянськими; в наверші перший сирена, ліворуч, з оголеним мечем праворуч, в наверші другого, вороний кінь, який виходить, праворуч, між двома слоновими золотими хоботами. Намет блакитний із золотою підбивкою. В опорах: на кам'яному підкладі лежать двоє вороних коней, іхні голови повернені до щита.
Герб Шодуар внесений до Частини 1 Гербовника дворянських родів Царства Польського, стор. 118.

Популярні публікації