вівторок, 26 травня 2015 р.

Фрідріх Август фон Есмарх

Фрідріх Август фон Есмарх
Фрідріх Август фон Есмарх
Фрідріх Август фон Есмарх (нім. Johannes Friedrich August von Esmarch; 9 січня 1823, Теннінг, – 23 лютого 1908, Кіль) — німецький хірург, один із піонерів асептики і антисептики, винахідник кружки Есмарха.

Навчався в Кілі і Геттінгені, у 1846 році став асистентом відомого німецького хірурга Бернгардта фон Лангенбека в Кільському хірургічному госпіталі.
Під час датсько-прусської війни 1848-1850 років перебував помічником хірурга Луї Штромейера. У 1854 році він став наступником Штромейера у хірургічній клініці в Кілі; в 1857 році був призначений директором і професором при Кільському госпіталі. Під час Датської війни 1864 Есмарх працював у лазаретах Фленсбурга, Зундевітта і Кіля.
У 1866 році Фрідріх Август фон Есмарх вступив на прусську службу, прийнявши на себе управління хірургічною частиною в берлінських лазаретах. Під час війни у 1870 році він був призначений головним лікарем і хірургом-консультантом діючої армії, працював у Кілі, Гамбурзі та Берліні.
Есмарху належать великі заслуги у справі вдосконалення постановки лазаретної справи і в розробці військово-польової хірургії. В області оперативної хірургії він удосконалив методи знекровлення судин накладенням особливих бинтів і виробництво операцій з найменшою втратою крові. Багато сприяв поширенню в Німеччині самаритянських шкіл для догляду за хворими та пораненими.

Популярні публікації