вівторок, 17 листопада 2015 р.

Шейдеман Євген Михайлович

Шейдеман Євген Михайлович
Євген Михайлович Шейдеман
Євген Михайлович Шейдеман (1846 (за іншими джерелами – 1845, 1847 або 1848) – після 1917) — офіцер і громадський діяч, член III Державної думи від Полтавської губернії, потомствений дворянин Полтавської губернії, землевласник Костянтиноградського повіту (1000 десятин).
Євген Михайлович Шейдеман Закінчив Полтавський кадетський корпус (1864) і Михайлівське артилерійське училище (1867), випущений підпоручиком. Незабаром вийшов у відставку і в 1868 році вступив до Санкт-Петербурзького технологічного інституту. Через два роки був звільнений з інституту за участь у заворушеннях без права вступу до вищих навчальних закладів.
Поступив на цукровий завод у Вовчанському повіті Харківської губернії. Через чотири роки перейшов на службу в Карлівськй маєток великої княгині Олени Павлівни, яке згодом перейшло герцогам Мекленбург-Стрелицким. З 1883 року беззмінно був головним управляючим маєтку. Дослужився до чину колезького радника.
Крім того, займався громадською діяльністю: обирався гласним Костянтиноградського повітового та Полтавського губернського земств, почесним мировим суддею по Костянтиноградському повіту і повітовим предводителем дворянства (1909–1910). Був почесним членом дирекції Полтавського відділення Російського музичного товариства.
У 1907 році був обраний в члени III Державної думи від з'їзду землевласників Полтавської губернії. Входив у фракцію «Союзу 17 жовтня», з третьої сесії — у групу правих октябристів. Був головою комісії з бавовництві, товаришем голови сільськогосподарської комісії, а також членом комісій: бюджетної, про заходи по боротьбі з пожежами, про недоторканість особи, з державної оборони, у переселенській справі, про торгівлю і промисловість. Був головою третього відділу ГД.
Був одружений. Доля після 1917 року невідома.

Популярні публікації